marți, 4 septembrie 2012

NASTEREA SISTEMULUI SOLAR


Astronomii cred ca totul a aparut în urma cu 15 miliarde de ani cu formarea particulelor care se agitau cu vitexe apropiate luminii. Dupa un sfert de ora în urma fuziunii nucleare s-au format nucleele atomice usoare. Apoi s-au format atomii si abia la capatul a 300 000 - 400 000 ani temperatura a scazut sub 3 000 C. Dupa sute de milioane de ani s-au format galaxiile. Teoria Big bangului a fost elaborata datorita analizei luminii emisa de galaxii, lumina acestora ajungând la noi cu o tenta luminoasa, ceea ce înseamna ca galaxiile se îndeparteaza unele de altele. Efectul spre rosu al galaxiilor care se departeaza de noi este numit efect Dopler. Cu ajutorul acestuia putem afla distantele între galaxii precum si daca acestea se apropie sau se departeaza de noi.
Daca expansiunea va continua Universul, va devenii din ce în ce mai gol, iar spatiul din ce în ce mai rece. Însa daca Universul va începe sa se contracte, galaxiile se vor apropia pâna când vor intra în coliziune si vor fuziona. Totul va fi distrus. Acesta va fi Big crunch. Viitorul depinde de cantitatea de materie pe care o contine Universul pe metru cub. Însa potrivit informatiilor actuale ea este prea mica pentru ca Universul sa înceapa sa se contracte. Cu toate acestea în prezent cunoastem prea putin din tot Universul (cca: 5%), pentru a ne putea exprima categoric.

NASTEREA SISTEMULUI SOLAR

Sistemul solar se întinde pe o suprafatã în formã de disc cu raza de 6 miliarde kilometrii. Cu toate cã el pare foarte întins la scara Universului acesta este cu adevãrat minuscul. Asa cum am mai afirmat acesta este alcãtuit din Soare, planete, asteroizi, comete.
Sistemul solar a luat parte acum circa 5 miliarde de ani dintr-un nor de gaze, care a început sã se prãbuseascã sub propria lui greutate si sã se învârteascã. A urmat un disc mai cald în interior decât la limitele exterioare.
Apoi materia din interiorul sãu a devenit suficient de densã si caldã ca Soarele sã înceapã sã strãluceascã. Pe parcursul a 100 milioane de ani s-au format planele. Sistemul solar a fost sortit sã disparã încã din momentul creerii sale. Astfel în mai putin de 5 miliarde de ani tot hidrogenul din interiorul Soarelui se va transforma în heliu, iar Soarele va creste în dimensiuni "înghitind" planetele pânã la Jupiter. Dupã aceasta Soarele se va contracta transformându-se într-o piticã albã care se va stinge lãsând Sistemul solar in frig si întuneric.

LOCUL SAU IN UNIVERS

Sistemul solar face parte din Galaxia numitã Calea Lactee, o galaxie în formã de spiralã cu un diametru de 100 000 ani luminã fatã de o grosime de 1000-2000 ani luminã. Ea are trei sau patru brate în care este concentratã materia (tipul galaxiei noastre este Sc sau SAB dupa parerile unor astronomi). Sistemul nostru este situat în unul din aceste brate la circa 30 000 ani luminã de centrul ei. Nucleul Galaxiei are o lungime de 15 000 a.l. si o lãtime de 5000 a.l. si se ascunde în spatele unei nebuloase de gaze si pulberi. Imaginiile preluate prin infrarosu si unde radio de cãtre sateliti prezintã fie o mare aglomerare de stele fie o gaurã neagrã.

GALAXII

Alãturi de Galaxia noastrã se mai cunosc în prezent zeci de milioane de Galaxii. Dupã forma pe care o au ele au fost clasificate în Galaxii spirale (numite si S sau SB sau SAB, 80% dintre ele): asemenea Galaxiei NGC 2997, eliptice (E, 15%): Galaxia NGC 5128, neregulate (Ir, 3%): Galaxia NGC 1365. Ele se împart si în
Galaxii active (5% din totalul lor). Se numesc active deoarece nucleul lor emite de o mie de ori mai multã energie decât cel al unei Galaxii obisnuite. Unele din acestea se numesc si Radiogalaxii deoarece emit unde radio.
Quasarii au fost identificati în 1963 când astronomii au identificat obiecte care pãreau a fi nucleul unei galaxii îndepãrtate. A fost cercetat modul în care acestea emit atâta energie. Specialistii cred cã în centrul acestora se aflã o Gaurã Neagrã. Quasarii sunt cele mai îndepãrtate corpuri ceresti cunoscute pânã în prezent. Datoritã distantei mari fatã de noi ei ne oferã date despre trecutul Universului.
Galaxia noastrã nu este izolatã în spatiu, ea fiind cuprinsã într-o aglomerare de galaxii numitã Roiul local. Acesta este format din circa 30 de elemente în care se situeaza si Galaxia Andromeda prima a cãrei distanta a putut fi mãsuratã. Ea este situatã la o distanta de 2,2 milioane a.l. si are de doua ori mai multe stele decât galaxia noastra. Roiul local este situat in Superroiul local. Superroiurile se întind pe o distanta de 100 milioane a.l. sau mai mult. În 1989 a fost descoperitã cea mai spectaculoasã aglomerare de galaxii din emisfera nordica numita "Marele zid". Acesta are o grosime de 500 milioane a.l. , 200 lãtime si o grosime de 15 .
În afarã de aceste roiuri si superroiuri astronomii au descoperit si spatii lipsite de galaxii. Un asemenea vid a fost descoperit în 1981 în directia constelatiei Boarul.


Nasterea,iubirea si moartea,



                                           Nasterea,iubirea si moartea,
                    trinitate fundamentala in opera
                                         lui
                     Mihai Eminescu



            Mihai Eminescu, titanul poeziei romanesti, un mare romantic, este cel care a dat glas dragostei fata de om, de patrie, frumusetii naturii, iubirii ca izvor al vietii si revoltei impotriva nedreptatii, zugravind cu magicul sau condei un peisaj acoperit de un val fermecat, care apare in fata cititorilor ca o lume de basm.

            Insusi marele poet isi recunoaste conditia de romantic in poemul “Eu nu cred nici in Iehova” : “Nu ma-ncantati nici cu clasici, / Nici cu stil curat si antic./ Toate-mi sunt deopotriva,/ Eu raman ce-am fost : romantic.”

            Conceptia estetica a lui Eminescu are doua componente: una nationala bazata pe retorica romantica, specifica scriitorilor de la 1848, si alta inspirata din filosofia idealist-kantiana si schopenhaueriana.

            In opera eminesciana se regasesc opt mituri poetice fundamentale:  mitul nasterii si al mortii universului ( “Scrisoarea I”, “Rugaciunea unui dac”,”Gemenii”), mitul istoriei ( “Epigonii”, “Imparat si proletar”, “ Scrisoarea III”), mitul “dascalului” (“Strigoii”, “Ruaciunea unui dac”, “Gemenii”), mitul erotic (“Calin file din poveste”, “Luceafarul”), mitul oniric care are o dimensiune filosofica in “Luceafarul, mitul regresiunii spre elementar, codrul fiind adesea cadrul ideal in care se produce “recosmicizarea” omului, mitul creatorului care exprima pozitia in lume si rostul mai inalt al omului de spirit in raport cu toate celelate experiente ale individualului si mitul literar, al poeziei.

Printre multele motive in opera eminesciana cele mai interesante si mai potrivite pentru tema acestui eseu le gasesc a fi  : ingerul si demonul, titanismul si demonismul, somnul si visul, haosul si universul, spatiile siderale, noaptea, codrul, comuniunea cu natura, erosul ideal, cosmogonia, escatologia si viata ca vis.
  
Lirica eminesciana infatiseaza iubirea inteleasa ca un sentiment intemeietor. Unul dintre miturile fundamentale ale creatiei noastre lirice este mitul erotic, care, in poezia titanului, subliniaza importanta perechii ideale, formate dupa modelul adamic si al Androginului platonician. Natura are o valoare intelectual-reflexiva, elemetele sale componente devenind suporturi simbolice ale meditatiei poetului. Decorul eminescian este specific si reuneste cele doua dimensiuni esentiale, terestrul si cosmicul, reconciliate intr-o viziune unitara a naturii universale. Pentru poet, spatiul cosmic este imaginat in doua ipostaze: fie intr-o proiectie cosmogonica , deci a genezei, fie intr-o proiectie escatologica, a stingerii depline, prin care se prefigureaza disparitia civilizatiei omenesti si chiar dezintegrarea cosmosului. Armonia universala reconciliaza contrariile, poetul construind deopotriva imagini cosmogonice si ecatologice. In cadrul fizic, erosul evolueaza in timp, de la idealitate la dezamagire.

Din punct de vedere al elementelor terestre predomina cele acvatice: izvoare, lacuri, mari si oceane, vegetale: teiul si salcamul, iar printre cele cosmice se regasesc cerul, stelele, luna si luceferi. Codrul este unul dintre cele mai reprezentative elemente eminesciene, element folosit adesea pentru a accentua efemeritatea existentei omenesti.
                       
Poezia “Revedere”, publicata in revista “Convorbiri literare” in 1879, a fost conceputa pentru a contura efemeritatea omului in antiteza cu eternitatea naturii, si, generalizand, a univesrului.
           
Structurata sub forma de dialog, opera este alcatuita din doua secvente poetice in care se evidentiaza doua planuri distincte: cel uman si cel al naturii.
           
Strofa intai sadeste in sufletul cititorului o atmosfera intima, calda, dar mai ales iubitoare infatisata prin cuvintele adresate de catre eul liric eternului codru, care apare in poezie personificat. Inca din aceasta secventa, ideea ca timpul  trece pentru fiinta umana intr-un ritm alert si irecuperabil, este creionata prin folosirea verbelor la perfectul compus: “ nu ne-am vazut”, “ au trecut”, “ am imblat”  si prin accentuarea adjectivului “mult” : “ Multa vreme au trecut / Si de cand m-am departat, / Multa lume am imblat.”.
           
Succesiunea anotimpurilor din cea de-a doua strofa : “Iarna viscolul ascult/ … / Vara doina mi-o ascult” impreuna cu raspunsul dat de codru : “Ia, eu fac ce fac de mult” sugereaza ideea trecerii timpului si din perspectiva codrului, numai ca aceasta trecere nu are absolut nici o relevanta pentru eternul univers.  
           
In cea de-a treia strofa, eul liric elogiaza tineretea vesnica a naturii : “ Vreme trece, vreme vine, / Tu din tanar precum esti / Tot mereu intineresti.”. Antiteza temporala “trece-vine”, tautologia lexicala a cuvantului “tanar” asociat cu verbul “ a intineri” si pleonasmul “tot mereu” intaresc ideea ca natura nu imbatraneste niciodata, in ciuda trecerii timpului, continuandu-si existenta. Epitetul metaforic “rauri line” isi are radacinile in ideea filosofica panteista conform careia in natura totul se afla intr-o continua miscare, intr-o continua metamorfozare.
           
In ultima strofa, spatiul terestru este contopit cu cel cosmic pentru a sublinia eternitatea universului, din care face parte si natura, in antiteza cu viata schimbatoare si scurta a omenirii : “ Ce mi-i vremea, cand de veacuri / Stele-mi  scanteie pe lacuri, / … / Numai omu-i schimbator, / Pe pamant ratacitor, / Iar noi locului ne tinem, / Cum am fost asa ramanem: / Marea si cu raurile, / Lumea cu pustiurile, / Luna si cu Soarele, / Codrul cu izvoarele. ”.
             
Opera lui Mihai Eminescu s-a nascut dintr-un fior cosmogonic si din nazuinta de a cuprinde, in vaste proiectii literare, procesele Universului in devenirea lor. Pe Eminescu nu l-au atras numai modelel biblice in a explica geneza, ci si latura metafizica, condensata in gandirea si literatura sanscrita. De aceea foloseste imagini mitologice consacrate in “Imnul creatiunii lumii” din Rigvēda, dezvoltate ulterior si in “Scrisoarea I”.

            Publicata in 1881 in revista “Convorbiri literare”, “Scrisoarea I” este o meditatie filosofica cu structura romantica. Multitudinea de subiecte dezbatute in aceasta meditatie: conditia nefericita a omului de geniu in lume mediocra a cadrului terestru, relatia dramatica dintre om si timp, precum si nasterea, evolutia si stingerea universului si a omului, reuseste sa capteze intr-un mod deosebit atentia oricarui cititor.
           
            Ca orice “opera de capatai”, “Scrisoarea I” reuneste in randurile sale minunate, esentiale motive eminesciene: cosmogonia prezentata intr-un mod ce impleteste filosofia schopenhaueriana, mitologia romaneasca si unele idei apartinand culturii hinduse; inteleptul capabil sa descifreze misterele universului si cel al creatorului.

            Structura ciclica a poemului ce debuteaza si se incheie cu imaginea lunii care lumineaza oamenii, indiferent de stare sociala, credinta, culoare, sex sau etnie, are , impreuna cu folosirea persoanei a doua : “ le dai”, rolul de a sublinia faptul ca pentru univers conditia omului nu are nici o relevanta.

            Primele sase versuri ale operei introduc in scena doua motive romantice: cel al astrului tutelar, luna ( motiv romantic al timpului cosmic ), care vegheaza asupra omenirii de la inceputurile acesteia, si cel al timpului bivalent: efemer pentru omenire : “Cand cu gene ostenite sara suflu-n lumanare, / Doar ceasornicul urmeaza lung-a timpului carare” si vesnic pentru ( cosmos ) univers : “… lung-a timpului carare, / … / Ea din noaptea amintirii o vecie-ntreaga scoate.” Tot in aceste versuri autorul introduce motivul vietii ca un vis : “ De dureri, pe care le simtim ca-n vis pe toate.”

            Cea de a doua parte a poemului subliniaza ideea ca viata nu tine cont de conditia oamenilor atunci cand le daruieste “frunti pline de ganduri” pe care luna le priveste si ea ganditoare “frunti pline de ganduri, ganditoare le privesti”. Versurile  “ Desi trepte obosite le-au iesit din urma sortii / Deopotriva-i stapaneste raza ta si geniul mortii;” intaresc ideea de egalitate a oamenilor in fata universului, dar mai ales a mortii si subliniaza motivul popular si filosofic al vietii ca destin. Tot in aceasta parte este prezentat si dascalul ce, in opinia mea, reprezinta, printre altele, imaginea intelepciunii launtrice a oamenilor, intelept ce vede, intr-un mod cat se poate de corect, propria-i viata ca pe un univers. Intr-o alta interpreatre se remarca faptul ca scriitorul imagineaza portretul “batranului dascal” preocupat de problemele grave ale universului, de descoperirea si cercetarea tainelor acestuia. Dezinteresat de lumea materiala : “cu a lui haina roasa-n coate”, omul isi dedica intreaga viata studiului : “Intr-un calcul fara capat tot socoate si socoate”. Comparatia cu Atlas are menirea de a arata responsabilitatea asumata de batran si eforturile intelectuale pe care acesta le depune pentru atingerea absolutului : Precum Atlas in vechime sprijinea cerul pe umar / Asa el sprijina lumea si vecia intr-un numar.”.
           
            In urmatoarele versuri sunt dezvoltate motivele cosmologiei si escatologiei, dascalul reflectand asupra nasterii universului si posibila distrugere in timp a acestuia.

            Povestea incepe  “ pe cand fiinta nu era, nici nefiinta, / Pe cand totul era lipsa de viata si vointa” ; “ era un intuneric ca o mare far-o raza, / Dar nici de vazut nu fuse si nici ochi care s-o vaza.” Si, in mod miraculos “ deodat-un punct se misca … cel intai si singur. Iata-l / Cum din chaos face muma, iar e devine Tatal / … / De atunci rasare lumea, luna, soare si stiii …”. Eminescu a preluat ideea genezei universului prin atomilor in vid precum si credinta ca acesta s-a nascut din haos. Prin versul “ cum ca lumea asta-ntreaga e o clipa suspendata” autorul subliniaza ideea ca de fapr nu exista notiunea de timp. Timpul este doar o iluzie umana, o aparenta, asa cum Schopenhauer sustinea ca lumea insasi este o aparenta.

            Versurile “ Cum s-o stinge, totul piere, ca o umbra-n intuneric, / Caci e vis al nefiintei universul cel himeric…” prezinta ideea ca totul e relativ, omul nestiind cand visul se va sfarsi definitiv odata cu universul.

            “ In prezent cugetatorul nu-si opreste a sa minte, / Ci-ntr-o clipa gandu-l duce mii de veacuri inainte; / soarele, ce azi e mandru, el il vede trist si ros / Cum se-nchide ca o rana printre nori intunecosi, / Cum planetii toti ingheata si s-azvarl rebeli in spat, / Ei, din franele luminii si ai soarelui scapati; / Iar catapeteasma lumii in adanc s-au innegrit, / Ca si frunzele de toamna toate stelele-au pierit; / Timpul mort si-ntinde trupul si devine vecinicie, / Caci nimic nu se intampla in intinderea pustie, / Si in noapte nefiintii totul cade, totul tace, / Caci in sine impacata reincep-eterna pace …” reprezinta escatologia, distrugerea in timp a universului.

            Versurile “ Incepand la talpa insasi a multimii omenesti /  Si suind in susul scarii pan’ la fruntile craiest, / De a vietii lor enigma ii vedem pe toti munciti” sunt utilizate de catre poet pentru a reda cele doua intrebari la care omenirea incearca sa raspunda inca de la inceputuri: cine suntem si care este menirea noastra in aceasta lume.

            Versul “ Unul e in toti, tot astfel precum una e in toate” elogiaza credinta conform careia cu totii formam un singur intreg, o unitate, totii fiind unul, precum si evidentiaza credinta occidentala ca divinitatea exista sub forma “unului” si a “uneia” uniti intr-o comuniune desavarsita.

            Un alt concept al credintei occidentale este creionat in acest poem, si anume cel al incarnarii permanente a sufletului cu scopul de a-si invata diferite lectii : “ O sarmane! Tii tu minte cate-n lume-ai auzit, / Ce-ti trecu pe dinainte, cate singur ai vorbit? / Prea putin. De ici, de colo de imagine-o fasie, / Vre o umbra de gandire, ori un petec de hartie;”.

            “ Poti zidi o lume-ntreaga, poti s-o sfarami … orice-ai spune, / Peste toate o lopata de tarana se depune. / Mana care-au dorit sceptrul universului si ganduri / Ce-au cuprins tot universul incap bine-n patru scanduri …” reprezinta faptul ca, pana la urma, nimic nu mai conteaza din aceasta lume materiala, caci moartea ne va “ajuta” pe toti, mai devreme sau mai tarziu, sa ne intoarcem in pamant.

            “ Amortita li-i durerea, le simtim ca-n vis pe toate” prezinta motivul visului. Este cunoscut faptul ca se spune ca visul este o aducere aminte a unor intamplari din vieti trecute.

            Partea a cincea, sfarsitul, revine la motivele romantice initiale, reconstruindu-se tabloul nocturn ce straluceste in misterioasele raze ale lunii.

            Prin “Revedere” si “Scrisoarea I”, Mihai Eminescu ne improspateaza mintea cu idei ce vor ramane etern valabile si proaspete. Trecerea ireversibila a timpului, nasterea si moartea a omului si a universului precum si ideea ca omul nu este propriul stapan al vieti sale sunt doar cateva idei prezentate de totanul poeziei romanesti in aceste doua opere ce pot fi usor catalogate drept mistice..

            George Calinescu spunea ca “ Mihai Eminescu ramane fundamental, un poet al nasterii si al mortii”. Ce poate fi mai simplu dar in acelasi timp mai complicat ca aceasta excelenta definire a poetului, si , in acelasi timp, a omului, Mihai Eminescu?


NAŞTEREA EPOPEII LATINE


          Epopeea, ca sumum evenimenţial, îmbrăcând sau, mai bine zis, împletind istoria cu mitul, plasată pe coordonatele misterioase dintr-un “illo tempore” plin de eroi, răspunde unei necesităţi stringente prezentă la nivelul subconştientului colectiv al oricărei naţiuni, fapt cu atât mai pregnant dacă avem în vedere mentalitatea romană, anume de a legitima şi a înălţa în dimensiunile ancestralului şi perenităţii o anume gintă, un anume popor etc..
În cazul culturii eline, “Iliada” şi “Odisea” pune în evidenţă anticipativ câţiva indici istoriografici, întrucât, epopeea, tocmai prin trăsăturile sale de universalitate, îşi subsumează unele valenţe prospective; aşadar, pe de o parte se decelează războiul Polemos, având ca finalitate cucerirea Troiei, iar pe coordonata istorică, întregul şir al victorilor de până la Alexandru Macedon, iar pe de alta, în “Odisea”, căutarea, având ca finalitate înţelepciunea – Sofia.
          În cazul culturii latine, perspectiva este sub multe aspecte inversată şi punctul de pornire îl constituie aici Troia – dărâmată, incendiată, jefuită. Peregrinările lui Eneas nu au drept ţintă tihna, care prijeluieşte sofia, ci refacerea acestei baze – defapt şi aici avem un arhetip ce individualizează Roma sub aspectul istoriei şi al mentalităţii – reinstaorarea, punerea temeliei. Acest arhetip este atât de pregnant definitor, încât, odată realizat prin întemeierea Romei (Urbs), va deveni o temelie cu caracter cosmologic, un « principium mundi », limita dintre haos şi cosmos. Astfel se explică la nivelul mentalităţi romane istoricizarea mitului şi, reciproc, mitizarea istoriei.
          Luptele purtate de Eneias în Italia, admirabil plasate de Vergilius mult mai târziu (în a doua jumătate a « Eneidei »), au drept reverberaţie în plan istoric asprimea şi închistarea romanului faţă de artă, elemente ce domină perioada primelor secole de după întemeierea Romei, ba chiar sub unele aspecte, întreaga istorie romană – « După ce Grecia a fost cucerită, (avea să spună Horatius), ei au adus artele în sălbaticul Latium. Astfel, acel necizelat rit saturnian a dispărut şi romanii au alungat vechia otravă în favoarea eleganţei, dar şi azi mai dăinuie urmele ţărănimii. Târziu s-au aplecat pe scrierile greceşti, iar după războaiele Punice au prins încet să se întremeze – (Horatius – « Satire »).
          Cicero, însă, dintr-o perspectivă întrucâtva celei Horatiene, va semnala un aspect fundamental în ceea ce priveşte naşterea epopeii : « Târziu, aşadar, au fost cunoscuţi şi receptaţi poeţii, de către ai noştri. Totuşi, ca acestei categorii, poeţilor, nu i s-a dat cinste, este un fapt mărturisit de discursul lui Cato, care îi reproşa lui Marcus Nobilior, ca ceva ruşinos, faptul că dusese poeţi în provincie. Îl dusese într-adevăr, acel consul, după cum ştim, pe Enius în Etolia. Cinstea hrăneşte artele şi prin glorie se îndreaptă tot înspre studiile artei. » - (Cicero – Tusculanae disputationes – 1, 2, 4).
          Conchidem, deci, că Epopeea latină se cristalizează şi ia naştere, pe de o parte pe direcţia firavă a folclorului, care a alimentat pe Enius, Nevius până la Vergilius, iar pe de alta prin deschiderea şi apetenţa pentru artă, mijlocită de interacţiunea dintre cultura romană şi greacă.









Nasterea Domnului Iisus Hristos


Cam cu o mie cinci sute de ani înainte de venirea Domnului în trup, trăia în Mesopotamia, în tara cea dintre două râuri, Tigru si Eufrat, care se mai chema pe atunci "Poarta lui Dumnezeu", un mare vrăjitor pe care-l chema Valaam. El era dintr-o regiune numită Petor.
           Tot în vremea aceea, poporul lui Israel era în pustie, si ajunsese în pământul amoreilor.
După ce l-a bătut pe Sihon, împăratul amoreilor, trecuse în pământul Vasanului. Acolo l-a bătut pe Og, împăratul lor, si mare groază a băgat în popoarele de dincolo de Iordan si din pământul lui Moab, care era dincoace de Iordan, desi poporul încă nu trecuse Iordanul. Împărătia lui Moab, care era lângă poalele Muntelui Carmel si lângă Ierihon, avea pe atunci un împărat cu numele Balac.
          Si acesta, când a văzut că poporul lui Israel - căruia îi ajuta Dumnezeu în vremea aceea, că era singurul popor ce se închina adevăratului Dumne-zeu, ia tară după tară si popor după popor, si a ajuns lângă hotarele lui, a fost cuprins de mare spaimă si grijă. De aceea împăratul Balac a strâns boierii curtii sale din Madiam si a zis: Poporul acesta mănâncă acum totul împrejurul nostru, cum mănâncă boul iarba câmpului (Numerii 22, 4).
          Deci, sfătuindu-se ei si socotind că nu vor putea tine piept unui popor care se arată asa de puternic, au hotărât că nu este altceva mai bun de făcut decât să cheme în ajutor pe Valaam din Petor. Că la popoarele păgâne era mare credintă în acest vrăjitor pe vremea aceea. Atâta credintă aveau în acel mare vrăjitor, încât îl socoteau ca pe un dumnezeu. Si a trimis Balac  împăratul o delegatie peste Eufrat în Mesopotamia, cu mari daruri si cu mare cinste la Valaam din Petor, să vină să-i ajute cu farmecele sale, să bată pe poporul lui Israel, că dacă nu, tara lor va fi pierdută. Si l-a dus pe vârful muntelui Peor si acolo i-a făcut jertfe. Dar Valaam, în loc să blesteme poporul lui Israel a început să proorocească cele despre nasterea lui Iisus, zicând: Cât sunt de frumoase sălasurile tale si astfel Valaam a proorocit de trei ori bine pentru Israel, despre steaua care trebuia să se arate în vremea nasterii Mântuitorului.  
Acestea s-au întâmplat cu 1500 de ani înainte de venirea Mântuitorului, pe vremea lui Moise, când trăia Balac, împăratul Moa-bului. De atunci traditia aceasta era în tot pământul Persiei si în pământul unde se află astăzi Irakul si Iranul.

Si asa, din traditie în traditie, a ajuns proorocia aceasta, pe care o istoriseste dumnezeiasca Scriptură, până în vremea nasterii lui Iisus Hristos. Si s-a arătat steaua în Egipt, în Persia si în alte părti cu doi ani mai înainte.
          Când au văzut magii o stea atât de mare, care nu-si mai făcea drumul ca si celelalte, de la răsărit la apus, ci venea de la miazăzi la miazănoapte, stiind si proorocirea lui Valaam.
          În Persia, magi se numeau cei mai mari filozofi si astronomi, ghicitori în stele sau astrologi. Ei aveau cărti vechi rămase de la Valaam si de la alti înaintasi si stiau, din traditia de un mileniu si jumătate, că se va arăta o stea neobisnuită, o stea făcându-si drumul altfel, nu asa cum i-a zis Ziditorul de la început, si atunci ,,Se va naste un Împărat care va împărăti toată lumea’’. Si pândeau, că erau astronomi, să vadă când va apărea steaua care să-si facă drumul ei, nu asa ca toate celelalte.
          Oare nu te-ai speria să vezi acum o stea că vine de la miazăzi spre miazănoapte? Acum ai zice că e satelit, că seamănă cu stelele, dar atunci nu erau sateliti. Deci se stia că acesta este un semn minunat nemaiîntâlnit.
"Oare ce-i cu steaua aceasta? O fi steaua despre care a spus Valaam din Petor!". Si de ce a apărut steaua cu doi ani mai înainte de nastere? A fost o rânduială dumnezeiască să se arate cu doi ani mai înainte, ca să aibă ei când se pregăti pentru o călătorie lungă, din Persia până în Ierusalim, căci trebuiau să meargă peste 1000 de km, si pe atunci nu era atât de usor ca acum.
Si cei trei mari filosofi si magi au pornit cu cămilele încărcate cu hrană si cu daruri, să-L găsească pe Împăratul lumii.
          Patru au pornit, dar numai trei au ajuns. Unul din ei cu numele Artavan, fiind împiedicat de diavolul, n-a putut să vină să se închine Mântuitorului în Betleem, ci a ajuns mai târziu, când Hristos era răstignit pe Cruce. Cu 700 de ani înainte de venirea Domnului, Proorocul Isaia, evan-ghelistul Vechiului Testament, a spus la capitolul 7, versetul 14: Iată, fecioara în pântece va lua si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel, ce se tâlcuieste, cu noi este Dumnezeu.
          Satana a înteles, prin gura acestui prooroc, că o fecioară va zămisli în chip negrăit la plinirea vremii, prin lucrarea lui Dumnezeu, si din ceasul acela a început să pândească pe toate fecioarele câte erau pe fata pământului, să afle care din ele va naste fără bărbat, ca să pună piedici planului mântuirii neamului omenesc. Căci, dacă o afla poporul având în pântece nefiind logodită, o ucidea cu pietre, după legea lui Moise.
          Dar satana s-a înselat, că nu poate el niciodată să împiedice lucrarea lui Dumnezeu si să întârzie taina mântuirii. Că zice dreptul Iov: El (Dumnezeu) destramă planurile celor vicleni... El prinde pe întelepti în istetimea lor si sfatul celor înselători ies prost (Iov 5, 12-13).
          De aceea Dumnezeu Si-a arătat întelepciunea si prudenta, când a dat logodnic Fecioarei, ca să creadă toată lumea si însusi satana că este femeie ca toate femeile, si el (satana) să nu bănuiască că ea este fecioara cea din veci asteptată si aleasă să nască pe Mesia.
          Iar a doua pricină a fost si mai tainică. Sfântul Grigorie Teologul si Marele Vasile spun că s-a dat logodnic fecioarei, ca nu cumva satana, cunoscând de la început taina mântuirii, să nu intre în luptă cu Hristos.
Căci Hristos trebuia să pătimească, să fie batjocorit, ocărât, schingiuit, răstignit si la urmă să fie omorât, si satana stia că noi prin rănile Lui ne vom vindeca. Toate acestea erau prezise de Isaia, care a zis: Dar El a luat asupră-Si durerile noastre si cu suferintele noastre S-a împovărat... si prin rănile Lui noi toti ne-am vindecat (53, 4-5).
Iată ce trebuia să pătimească El, conducătorul lumii, de la om! Si dacă ar fi stiut satana că această fecioară are să nască pe Hristos, nu avea oare să fugă departe de El? Ar fi luat lui Hristos orice prilej de a fi ocărât si batjocorit si omorât, ca să nu se implinească în felul acesta mântuirea lumii, care trebuia să vină prin Cruce.
Atunci satana n-avea să mai întărâte pe evrei, pe farisei, pe cărturari. N-avea să-l mai facă vânzător pe Iuda; nu apela la Pilat, nici la Irod, să-L prigonească. Dar de ce? Ca nu cumva să biruie Hristos si să ne mântuim noi! Dar asa, necunoscând taina, a început să-L prigonească chiar după botez, socotind că-i un drept sau un prooroc.
Dar cu câti oameni nu se luptase el de atâtea mii de ani! Cu câti patriarhi, cu câti drepti, cu câti făcători de minuni, care au înviat si mortii? El stia că trebuia să vină proorocul prezis de Moise, dar nu stia că va veni în persoana lui Hristos. Iată, deci, cele două pricini pentru care a pus Dumnezeu logodnic lângă Preacurata Fecioară Maria. Si Iosif, când a văzut că Maica Domnului are în pântece, s-a întristat. El stia că a luat pe această fecioară din mâna proorocului Zaharia, să-i păzească fecioria nestricată si s-o păzească cu totul în învătătura Sfintelor Scripturi. Si când a văzut-o grea, a început a se spăimânta.
S-a mâhnit Iosif, gândind cum se poate ca o fecioară de 15 ani, curată si preasfântă, pe care a luat-o din Sfânta Sfintelor, pe care a hrănit-o Arhan-ghelul Gavriil 12 ani, încredintată lui ca unui om bătrân si văduv, cum se poate deci ca această cămară a tainelor, această floare a raiului si a cerului, să fie acum grea? Cine a înselat-o pe Maria? Cine a gresit cu dânsa? Cum de s-a încumetat cineva să se apropie de un vas al Duhului Sfânt?
Acestea erau întrebările pe care bietul si dreptul Iosif si le punea, mâhnindu-se după dreptate. Avea dreptul să se mâhnească, fiindcă toată grija de a o păzi era asupra sa. "Mă tem - gândea el - că de voi spune lui Zaharia aceasta, o să mă mustre, că de ce n-am păzit-o; iar dacă va afla poporul, pe dânsa o va ucide cu pietre.
Si cugetând el acestea, iată îngerul Domnului i s-a arătat în vis, grăind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, că ceea ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt. Iar Iosif a primit aceste cuvinte ca si cum Însusi Dumnezeu. Si asa, întărit de înger, Iosif a luat-o! Si zice mai încolo Scriptura: si n-a cunoscut-o pe ea până când a născut pe Fiul Său cel Unul-Născut, caruia I-a pus numele Iisus.
Betleemul, numit în vechime si Efrata, se mai chema si cetatea lui David, căci într-însa s-a născut si s-a uns ca împărat marele strămos al Mântui-torului, după trup. Dar s-a mai numit si "Casa Pâinii", de către fericitul patriarh Iacov, care, păscându-si turmele oilor sale pe acele locuri, mai înainte a văzut si a proorocit că acolo avea să se pogoare si să Se nască Pâinea cea vie care S-a pogorât din cer, Domnul nostru Iisus Hristos.
Dar unde se află Betleemul? În Palestina. Este o cetate mică, la jumătatea căii între Ierusalim si Hebron, unde s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul si unde Avraam a vorbit la stejarul Mamvri cu cei trei îngeri, mai bine-zis cu Sfânta Treime. Acolo era Betleemul!
Deci, când a venit Iosif în Betleemul Iudeii cu Maica Domnului, împlinindu-se nouă luni, tocmai atunci a sosit vremea de nastere. Si atunci, aflându-se în Betleem, căutau un loc unde să poată naste.
N-a voit să vină să se nască în palatele cezarilor Romei sau la faraonii Egiptului, unde era numai aur, ci într-o iesle simplă, într-o pesteră. Era o pesteră cu iesle pentru vite, care avea cam 20-30 de picioare lătime, unde se adăposteau vitele de căldura mare. Era pestera unde David închidea oile când era păstor.
Deci Mântuitorul a voit să Se nască chiar în pestera unde David, strămosul Său după trup, a trăit. N-a ales palatele din Roma, nici pe cele din Persia, ci pestera lui David, ca să-si arate smerenia chiar de la început, de la nastere.
 Si S-a născut Hristos noaptea, la miezul noptii si în pesteră, ca să arate că El a venit să aducă lumină, să risipească întunericul, si a venit să risipească întunericul din pesterile iadului si întunericul păcatului de pe fata pământului.

 strălucească în toate părtile cu razele soarelui dumnezeirii Sale.

Dar stiti în care zi a săptămânii S-a născut Hristos? "Să se facă lumină" si a fost lumină! (Facerea 1, 3). Ziua întâi a săptămânii, Duminica sau "Ziua soarelui"!

Duminica S-a născut Hristos; Duminica S-a botezat, cum arată Sfintii Părinti de la Soborul IV Ecumenic.
Duminica a înviat din morti (Matei 28, 1). Duminica a turnat Hristos din Duhul Sfânt peste Sfintii Săi ucenici si Apostoli. Duminica Sfintii Apostoli făceau Sfânta Liturghie. Tot Duminica s-a descoperit si Apocalipsa, că Sfântul Evanghelist Ioan zice: Am fost în duh în zi de Duminică (1, 10). Iată dar, câte sunt legate de ziua Duminicii!
De aceea a sfintit Dumnezeu ziua Duminicii si cu nasterea Sa.
 Magii, când au ajuns în Iudeea, s-au dus la stăpânitorul Irod si au întrebat unde este Împăratul care S-a născut. Si întelegând Irod că în Iudeea si anume în Betleem se va naste Hristos, cu mare viclesug le-a spus magilor: Mergeti si cercetati cu de-amănuntul despre Prunc si, dacă Îl veti afla, vestiti-mi si mie, ca, venind si eu, să mă închin Lui (Matei 2, 8).
 S-au dus deci magii, apoi s-au închinat cu mare bucurie si cinste Domnului nostru Iisus Hristos, si I-au adus daruri: aur, smirnă si tămâie. Aur, ca unui împărat, tămâie, ca unui Dumnezeu si smirnă ca unui mort (muritor). Si luând înstiintare în vis să nu se mai întoarcă la Irod, au pornit înapoi pe altă cale.
Irod, văzând că a fost batjocorit, s-a umplut de mare furie si de mare tulburare. Si aducându-si aminte de cele spuse de magi, că steaua s-a arătat cu doi ani mai înainte, a trimis ostasi în Betleemul Iudeii si în jur, să taie toti pruncii de doi ani si mai jos, că numai asa va fi sigur de uciderea acelui Împărat, Care este Hristos.
Dar înainte de aceasta, îngerul Domnului se arătă lui Iosif în vis si-i spuse: Scoală-te, ia pruncul si pe mama Lui si fugi în Egipt si stai acolo până ce-ti voi spune, fiindcă Irod are să caute Pruncul ca să-L omoare (Matei 2, 13).Iată ce s-a întâmplat. Sculându-se Iosif a luat Pruncul si pe mama Lui si au fugit în Egipt. Si au stat acolo, după mărturia unor sfinti si a unor mari istorici, sapte ani, că Irod a domnit 13 ani, cum arată marele istoric evreu Iosif Flaviu.
Si S-a dus Mântuitorul în Egipt pentru două pricini: prima ca să împlinească proorocia lui Osea: Din Egipt am chemat pe Fiul Meu (Osea 11, 1; Matei 2, 15), precum trebuia să plinească la vreme si proorocia despre răstignire, hrănirea cu otet, trestia si toate celelalte. Dar si pentru altă pricină s-a făcut aceasta: În secolele II-IV după Hristos au iesit niste erezii numite gnostice: montanistii, arienii si altele. Si o seamă din ei au nălucit că Hristos S-a născut nu după fire, ci după nălucire. Deci, dacă nu S-ar fi ascuns Hristos, acesti eretici ar fi nălucit că El nu ar fi fost si om după trup, ci numai Dumnezeu, care după nălucire S-a întrupat.

Dar dacă a fugit de sabia lui Irod, El a fugit ca om, ca să arate că poartă si fire omenească si că sabia l-ar fi tăiat. Deci a făcut aceasta ca să se folosească Biserica mai târziu. A fugit deci ca să împlinească proorocia care spune că din Egipt am chemat pe Fiul Meu si ca să arate că purta trup si S-a ferit cu firea Sa omenească de sabia lui Irod.
Iar după ce au stat ei sapte ani în Egipt, Iosif, primind poruncă în vis, a luat Pruncul si pe mama Lui si a venit în părtile Galileii, în pământul lui Israel (Matei 2, 21-22).
Si ducându-se în Galileea, s-au asezat în cetatea Nazaret. Dar de ce au venit tocmai la Nazaret? Ca să se împlinească Scriptura, care zice:...Nazarinean se va chema. Dar de la Sfintii Părinti aflăm că cuvântul nazarinean nu există în toată Scriptura. Atunci de ce se zice: Si a venit si a locuit în orasul Nazaret, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin prooroci, că Nazarinean se va chema (Matei 2, 23). Deci cuvântul "Nazarinean" nu-l găsesti în toată Scriptura, dar s-a păstrat prin traditie, din proorociile lui Enoh. Asa spun dumnezeiestii Părinti.
Asadar, suntem datori să ne ferim în vreme de primejdie, după a noastră putere; iar al doilea, că unele proorocii despre Mântuitorul le-au adus Sfintii Evanghelisti din Sfânta Traditie, care este mai veche decât Sfânta Scriptură.
Acestea  ar fi de spus despre Nasterea Mântuitorului Iisus Hristos. Mai înainte de toate să luam exemplu bunătătii Mântuitorului nostru Iisus Hristos si Preacuratei si Preasfintei Fecioare Maria.




























NASTEREA DOMNULUI IISUS HRISTOS




















                                               


Narenda Sen


A aparut in 1933, cind deja M. Eliade era celebru, pentru ca scrisese numeroase studii si eseuri, studiase in India si calatorise foarte mult. Romanul este o capodopera a ciclului Indian ce cuprinde volumele: „Izabele si apele diavolului”, „India”, „Secretul doctorului Hanigberger”. Maitreyi este o experienta morala si un roman care a sporit seria miturilor umanitatii. Protagonistii sunt misterioasa indianca Maitreyi (personaj real, fica unui mare filozof) si continentalul Allan, alias M. Eliade, care o cunoaste in perioada studiilor din India. Povestea lor este „o monografie a tulburarii” desfasurata dealungul a 15 capitole. Stilul este original, subordonat autenticului, imbinind jurnalul, corespondenta, eseul, reportajul si povestirea la persoana I, a unor amintiri a eroului. Mitul fecioarei bengaleze se constituie treptat si dramatic, incepind cu primele capitole unde notatiile din jurnal sunt lapidare si reci si sunt complectate cu amintirile eroului. Pe Allan Maitreyi nu-l atrage initial, gasind-o chiar urita „cu ochii ei prea mari si prea negri, cu buzele carnoase, cu sinii puternici de fecioara bengaleza, crescuta prea plin, ca un fruct trecut in copt”. Devine apoi curios pentru ca „nu izbuteam sa inteleg ce taine ascunde faptura aceasta”. O urmareste tot mai atent, mai ales dupa ce va locui in casa inginerului Narenda Sen, protectorul si tatal fetei. Este pentru el tot mai fermecatoare, datorita cunostintelor vaste pe care le are, dar uneori ii este antipatica din cauza ca elita calcutei o considera chiar geniala. El constata cu luciditate „fara indoiala e cea mai talentata si enigmatica fata din cite am cunoscut, dar eu pur si simplu nu pot sa fiu casatorit”. Allan o invata pe Maitreyi franceza in schimb invata de la ea bengaleaza, isi schimba autografe pe carti si reviste, isi viziteaza reciproc camerele, isi spun istorisiri, rid si pling, vorvbesc despre casatoria indiana. Allan este hotarit sa renunte la celibat, trairile lui sunt din ce in ce mai incandescente, asa cum este cea cunoscuta de erou intr-o seara pe veranda intr-un ceremonial al atingerii picioarelor goale. Jocul acesta, cunoscut numai indienilor, este insusit de europeanul Allan cu beatitudinea simturilor. El devine astfel fericitul partener al Maitreyiei. In copila indiana coexista nevinovatia virginala si rafinamentul trairii patimase, copila de 16 ani de o inocenta primitiva, ce traieste fericirea pomului ei numit „7 frunze”, dar si eruditia, care tine conferinte profund apreciate de un auditoriu select. Unul dintre momentele care ne apropie de punctul culminant al apropierilor este acela cind fata ii povesteste despre iubirea si veneratia ei pentru Guru-ul ei Robi (Tagore) de la care primise acea manta aparatoare de pacate si protectoarea destinului ei. Odata cu aceasta destainuire Maitreyi ii da si cutia cu insemnele amintirilor, o suvita din parul ei alb. Ea ii daruieste astfel iubitului prezentul ei purificat prin ruptura cu trecutul. Eroul este tot mai dezorientat, se hotareste s-o ceara in casatorie, convins ca familia abia asteapta acest moment insa apare un nou moment de deruta cind Maitreyi il roaga disperata „lor sa nu le spui ... n-au sa primeasca niciodata sa fiu sotia ta”, „ trebuia sa te iubest tot timpul, de la inceput, ca un frate”. Acest posibil recurs ii revitalizeaza sentimentele. Allan se hotareste sa treaca la hinduism. Maitreyi este hotarita sa-l infrunte pe tatal ei si intreaga familie, raminind devotata doar implinirii cuplului prin casatorie. Urmeaza pagini pline de poezie in care sunt descrise plimbarile celor doi, plimbari care vor fi platite scump mai tirziu, cind Chabu va divulga parintilor scena vazuta in padure si va determina declansarea rupturii. La Lacuti Maitreyi oficieaza mirifica lor logodna, dupa un ceremonial sacru, ireal de frumos, eveniment care marcheaza punctul culminant al iubiriilor. Una din cele mai frumoase pagini ale romanului prezinta acest ritual al „nuntii in cer”. Allan se retrage in Himalaya pentru a se „vindeca” printr-o singuratate deplina; din octombrie pina in februarie aude si simte un singur suflet, cel al Maitreyiei, care ii telefoneaza si ii scrie. Ea sufera pedepse tiranice de la tatal ei pentru ca incalcase legile traditionale. In numele iubirii ei pentru Allan incearca sa forteze destinul prin toate mijloacele. Daruindu-se vinzatorului de fructe spera sa fie izgonita de tatal ei pentru a-l urma pe Allan. Nefericita Maitreyi amestec de mister al eternei feminitati, este totodata purtatoarea enigmei unei Otilii asiatice dar si a dramelor eroinelor care au devenit si au ramas un mit prin marea lor dragoste cunoscute sub denumire de cupluri celebre ca Tristan si Izolda sau Romeo si Julieta. In Himalaya Allan se va vindeca doar la o a doua incercare de a iubi o femeie. Prima incercare il arata in relatia cu o tinara muzicanta  evreica tinara care-l ispiteste prin neobisnuitul ei idealism. Eroul se simte dezgustat de sine dupa aventura pa care o are cu evreica, pentru usurinta cu care a avut aceasta legatura. Cea de-a doua incercare este o tinara care ii ofera mincare, adapost si dragoste. De la ea dobindeste puterea credintei ca „viata aceasta e o minune”. Asteapta plecarea din India ca pe o izbavire, dar cu acelasi sentiment al nedumeririi in fata Maitreyiei, un mit etern inchis pentru el. Pe Allan nu-l mai atinge vraja sacrei Devi, chiar cind il numeste soarele ei, zeul de aur si pietre scumpe. Neputindu-se intilni  in acest spatiu, tinarul european se desparte de aceasta fata cu sentimentul culpei, usor de descifrat in cuvintele asezate ca motto penttu roman: „iti mai amintesti de mine Maitreyi? Si daca da ai putut sa ma ierti?”. I se da un raspuns celebru dupa 42 de ani cu o replica ce poarta semnatura Maitreyi Devi, intitulata „Dragostea nu moare”.



Narcoterorismul


Drogurile, flagel al secolului al XX-lea, cu adanci radacini in vremurile imemoriale ale istoriei, continua sa se manifeste pregnant, prin amploarea traficului şi nivelul consumului, şi la inceputul celui de-al treilea mileniu al erei creştine.
Fenomen complex, care se manifesta, practic, cu intensitate variabila la nivel global, traficul de droguri pare sa aiba ca mobil banul, sumele rezultate din aceasta activitate depaşind in multe situaţii imaginaţia. De fapt, aceasta este doar o faţeta a fenomenului, care ii vizeaza, in principal, pe producatorii şi manipulanţii de droguri şi, in mai mica masura, pe cultivatorii unor plante care stau la baza extractiei unor droguri. Cea de-a doua fateta a fenomenului ii vizeaza pe consumatorii de droguri, fara de care fenomenul nu ar exista, relatia indisolubila dintre cerere şi oferta functionand perfect şi in aceasta situatie.
La inceputul secolului al XXI-lea, cand viteza de circulatie a infonnatiei şi, implicit, posibilităţile de informare au atins dinensiuni nemaiintalnite, este greu de crezut ca in randul consumatorilor şi al potenţialilor consumatori de droguri nu sunt cunoscute efectele negative pe care drogurile le generează asupra organismului uman, mergand pana la moarte, şi totuşi aceştia sunt dispuşi sa-şi asume riscurile. Care sa fie mobilul acestei atitudini? Ce determina un numar ingrijorator de mare semeni, mai ales din randul tinerilor, sa accepte placerile, de moment oferite de droguri in detrimentul sanataţii şi a vieţii?
Unii ar putea spune ca este vorba de curiozitate şi teribilism, altii de lipsa de informare sau de o educatie precara, altii de consecinte ale greutatilor vietii etc. Poate ca este din toate cate putin sau nimic, dar fenomenul traficului şi consumului de droguri este un semn al involupei societatii omeneşti, vazut prih prisma utilizarii abuzive şi irationale a resurselor naturale şi a capacitatilor intelectuale ale omenirii.
Este un paradox faptul ca, deşi intalnirea omului cu multe dintre drogurile cunoscute astazi s-a facut cu mii de ani în urma, utilizarea lor a intrat în sfera abuzului şi patologicului odată cu evolutia societatii omeneşti, capatand dimensiurii îngrijoratoare la începutul secolului al XX-lea. Sa fie aceasta o consecinţă firească a progresului, în general, şi a vitezei de circulatie a informatiei, în particular, în paralel cu definirea unor noi standarde de viataţă şi criterii de evaluare a acestora, in condiţiile in care fenomehul traficului şi consumului de droguri se desfăşuară la un nivel proporţional egal şi în trecut (cu o mie  de ani înainte, spre exemplu), dar nu era conştientizat şi mediatizat ca in zilele noastre?
Istoria a consemnat în diverse momente ale existentei omenirii o serie de fenomene nedorite care au avut un impact major asupra unor mari comunitati umane (epidemiile de ciuma şi holera, razboaiele etc.), dar fenomenul traficului şi consumului de droguri a devenit o reala amenintare târziu, deşi elementele primare ale propagarii lui - plantele din care se extrag drogurile{macul opiaceu, coca, canepa indiana etc.) – sunt cunoscute şi utilizate frecvent şi conştient de mii de ani.
Cineva ar putea spune ca, in fapt, cocaina, heroina şi produsele de sinteza incluse în categoria drogurilor au fost descoperite şi utilizate tarziu, începand cu cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, conducand spre ideea ca flagelul traficului şi consumului de droguri este o consecinţă a dezvoltării societafii omeneşti, a progresului, in general, şi a cercetarii ştiinfifice, in particular, dar, oare, aşa să fie? Sa constituie acesta o parte din tributul pe care societatea omeneasca trebuie sa-l plateasca pentru evolutia sa, alaturi de efectele negative ale utilizarii energiei nucleare sau a altor cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii în raport cu resursele naturale? De ce societatea secolului al XXI-lea, raportat pe cap de locuitor, are nevoie de mai multe droguri decat societatile contemporane lui Cezar, Carol cel Mare sau Napoleon? Ce a determinat obtinerea unor produşi de sinteză cu efecte similare sau chiar mai puternice decat cele ale drogurilor extrase din plante, în conditiile in care natura a oferit şi ofera in continuare, practic fiecarei regiuni de pe planeta noastra, alternative in lumea plantelor?
Incotro se indreapta fenomenul traficului şi consumului de droguri, care sunt dimensiunile lui şi ce consecinte poate avea in plan social pe tennen mediu şi lung? Este necesar ca fenomenul sa fie combatut in mod organizat, prin structuri specializate care actioneaza in planurile reducerii cererii şi ofertei, sau costurile pe care aceasta le implica şi rezultatele concrete impun adoptarea unei protectii individuale în fata flagelului, cea a bunului simt?
Iată doar cateva din intrebarile la care ne propunem sa răpundem în cadrul acestei lucrari, abordand complexul fenomen al traficului şi consumului de droguri ca element caracteristic pentru începutul secolului al XXI-Iea prin prisma efectelor si tendinţelor in plan social.



Capitolul 2. NARCO-TERORISMUL

Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 indreptate asupra SUA au determinat o reorientare a modului de abordare a problematicilor referitoare la terorism şi traficul de droguri, fenomene infractionale majore care afecteaza societatea începutului celui de-al treilea mileniu. Analiza ulterioara a datelor cu privire la cele petrecute la acea dată, precum şi a celor cu privire la alte evenimente majore deternlinate de actiuni ale gruparilor teroriste a evidentiat existenta unor interferente intre terorism şi traficul de droguri, ceea ce a facut ca notiunea de narco-terorism sa-şi gaseasca tot mai mult locul in explicitarea fenomenelor majore ce definesc actualul context socio-politic international.
Termenul narco-terorism defineşte derularea unor activitati organizate şi puse in practica de grupari teroriste, grupari care, direct sau indirect, sunt implicate in traficul de droguri, banii rezultati, partial sau integral, fiind folositi pentru finantarea activitatilor respective.
Datele statistice şi analiza derularii unor activitati criminale majore evidentiaza o serie de legături între traficul de droguri şi alte forme de manifestare a criminalitatii organizate, precum jocurile ilegale de noroc, prostitutia, traficul ilegal cu arme etc.. Poate cel mai relevant exemplu pe aceasta linie il constituie expansiunea mafiei italiene in SUA la inceputul secolului al XX-lea. Legaturile dintre diferite activitati criminale sunt deternlinate de faptul ca gruparile implicate in acest gen de activitati adesea interactioneaza, mai ales sub aspect teritorial.
Conexunile dintre traficul de droguri şi violenta în general bine cunoscute, intrucat alterarea functiilor la nivel mental in ceea ce-i priveşte pe toxicomani, conduce, de cele mai multe ori, la comportamenteiresponsabile şi violente, dar legatura cu terorismul este mult mai complexa şi vizeaza, pe langa posibilul consum de droguri din partea teroriştilor (mai ales a celor sinucigşi), finanfarea activitaţii acestora, in condifiile in care din traficul de droguri se obţin, relativ uşor, mari sume de bani. In fapt, posibilitatea unor legatuti stabile intre gruparile criminate şi cele teroriste nu constituie o noutate, in multe-situatii, chiar daca fenomenele respective au fost investigate separat, au fost stabilite o serie de interferenţe intre acestea, noul mod de abordare impus dupa evenimentele din septembrie 2001 conferind o cu totul alta dimensiune fenomenelor respective şi relaţiilordintre ele.
 Globalizarea a determinat „o schimbare la faţa" a modului de derulare a activitaţilor specifice criminalitafii organizate, valorificarea avantajelor oferite de tehnologie, finanfe, comunicaţii şi transporturi, in stradania de acoperire eficientă a acestor activitaţi, transformând liderii grupărilor ce le derulează în adevaraţi "antreprenori ai crimei organizate". In aceste condiţii, ameninţarea pe care o reprezinta marile grupari criminale implicate in traficul de droguri, care operează la nivel regional sau international, este cu atat mai evidenta, finanţarea terorismului cu bani proveniti din traficul de droguri trecând din sfera posibilului in cea a certitudinii.
Unul dintre cele mai relevante exemple in acest sens il constituie cazul celebrului „antreprenor al crimei organizate columbiene", Pablo Escobar, liderul Cartelului de la Medellin, care, in ultimele doua decenii ale secolului trecut, a controlat comeţul cu cocaina la nivel mondial. Initial un oarecare infractor stradal, prin implicare in traficul cu cocaina şi punerea in valoare a vocatiei de lider, respectivul a ajuns relativ repede sa dicteze in comerţul cu acest drog, context in care a reuşit să-şi creeze o avere imensa care l-a situat in randul celor mai bogati oameni din lume.
Utilizand imensa putere financiara de care dispunea, Pablo Escobar a reuşit, prin coruperea unor functionari de rang inalt ai statului, columbieni şi americani, sa exercite controlul asupra unor structuri cu putere de decizie şi aplicare a legii din Columbia şi SUA, avand in vedere asigurarea protectiei cartelului pe care-l conducea şi acoperirea activitatilor ilegale in care acesta era implicat, precum şi asigurarea legitimitatii banilor proveniti din traficul de droguri, prin introducerea lor in diverse activitati legale derulate in cele doua state. Prin utilizarea aceloraşi mijloace de presiune, dublate de o serie de asasinate in randul unor politicieni, reprezentanti ai justitiei sau politişti, Pablo Escobar a reuşit sa temporizeze adoptarea şi punerea in practica a legii care prevedea posibilitatea extradarii in SUA a cetatenilor columbieni implicati in traficul de droguri.
Toate acestea, precum şi organizarea şi punerea in practica in anul 1989 a unui atentat cu bomba asupra unei curse apartinand liniilor aeriene AVIANCA au determinat o reacţie dura din partea autoritatilor columbiene şi americane, inceputul ultimei decade a secolului trecut marcand declanşarea unei adevarate vanatori a membrilor Cartelului de la Medellin, care a culminat cu impuşcarea lui Pablo Escobar in anul 1993 şi destructurarea gruparii pe care o coordona.
Deşi nu a existat o legatura directa intre Cartelul de la Medellin şi o grupare terorista consacrata, in ultima perioada a existentei sale acesta, ca urmare a modalitatilor de actiune utilizate, devenise practic o grupare terorista (oficial nu a beneficial de acest atribut), Pablo Escobar fiind un precursor al narco-terorismului, care folosea puterea sa financiara in vederea promovarii şi impunerii ambitiilor politice, apeland la practici deosebit de violente, specifice gruparilor teroriste.
Exemplul prezentat se poate constitui intr-un elementul de legatura in evolutia celor doua fenomene infractionale majore, traficul de droguri şi terorismul international, spre ceea ce numim, in contextul actual, narco-terorism.
Datele pe care le detinem nu pot sa evidentieze o implicare directa a gruparilor teroriste in toate activitatile specifice traficului de droguri (cultivare, productie, stocare, transport, distributie etc.), existand o serie de particularitati specifice fiecarui caz in parte, dar ne conduc spre dovezi ale existentei unei dirijari a banilor proveniti din traficul de droguri spre gruparile teroriste. Probarea acestei ultime afirmatii este dificil de realizat, fiind practic imposibil de "marcat" banii care provin din traficul de droguri şi sunt utilizati de gruparile teroriste, mecanismele fmanciare utilizate pentru aceste operatiuni fiind deosebit de sofisticate, derulandu-se de multe ori cu ajutorul unor sisteme financiare neconventionale (hawala), ce au la baza o serie de traditii, convingeri religioase şi simpatii manifestate in plan politico-cultural.
Analizand conexiunile dintre traficul de droguri şi terorism este necesar sa evidentiem diferentele pe care le presupune violenta asociata traficului de droguri şi cea specifica narco-terorismului. In ceea ce priveşte violenta generata de traficul de droguri, aceasta se poate manifesta in randul consumatorilor, ca urmare a alterarii functionarii normale a mecanismelor specifice organismului uman, sau are ca tinte pe cei care produc perturbatii de orice fel activitatilor de trafic propriu-zise (Productia, transportul, distributia etq.) ambele directii de manifestare (conflicte intre toxicomani, conflicte intre grupari rivale, conflicte intre traficanti şi autoritati etc.) fiind intalnite zilnic, la vedere, şi afectează la scara mica ambientul social. In opozitie cu această situatie, terorismul presupune actiuni violente, motivate public, premeditate, cu impact major asupra ambientului  social şi sunt indreptate asupra unor „tinte necombatante”, cei care le pun in practica fiind, in cele mai multe cazuri, "invizibili".
Daca implicarea grupanlor teroriste in toate etapele ce definesc traficul de droguri este aproape exclusa, se constata ca acestea pot fi prezente mai mult inceeace inseamna asigurarea unei protectii in legatura cu transportul drogurilor, depozitarea temporara, tranzitarea unei anumite regiuni, activitatea de productie in locatiile special amenajate, distributia într-o anumita regiune etc.. Dupa cum se poate constata, acest gen de activitati nu presupune manipularea drogurilor, dar sunt activitati care, in baza unor taxe de protectie, pot asigura fonduri pentru sustinerea gruparii teroriste aflata în discuţie.
0 alta modalitate practicata degruparile teroriste pentru obtinerea fondurilor necesare o constituie perceperea de taxede la conationali sau simpatizati care sunt implicaţi in traficul de droguri, in schimbul trecerii sub tacere a acestor activitati (mai ales in situatiile in care traficantii se afla in afara teritoriului national), situatie ce nu implica efectiv gruparea terorista respectiva in derularea traficului de droguri.
De asemenea, liderii unor grupari implicate în traficul de droguri pot decide să sustina financiar activitatile unor grupari teroriste care lupta pentru o cauza împartaşita şi de traficanti, legatura fiind de natura ideologico-culturala.
In acest context, devine din ce în ce mai clar faptul ca elementul de legatura dintre traficul de droguri şi terorism ramane banul, dezvoltarea unor conexiuni de profunzime între cele doua fenomene infractionale intrând in domeniul cazurilor particulare.
Un exemplu în acest sens îl constituie activitatile gruparilor insurgente din Columbia şi Burma, Armata Forţelor Revolutionare din Columbia (FARC) şi, respectiv, United Wa State Army (UWSA), care provin din structuri politice de orientare socialista, ce au activat legal in tarile respective. În prezent acestea, fiind în afara legii, lupta impotriva autoritatilor pentru instaurarea unei noi puteri politice, deruland activitati armate, inclusiv din cele specifice arsenalului gruparilor teroriste, avand ca principala sursa de finantare traficul international de droguri in care sunt implicate in mod activ.
0 alta situatie este cea a gruparilor teroriste care activeaza In Orientul Mijlociu (HAMAS, HEZBOLLAH etc.), fara a exista dovezi concludente privind implicarea lor in traficul international de droguri, dar care folosesc ca surse de finantare fonduri ce provin, in mod direct sau indirect, din traficul de droguri, legaturile stabilite în plan ideologic şi culturar intre liderii acestora şi cei ai unor grupari implicate în traficul de droguri fiind determinante.
În mod asemanator a fost finantat şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), mişcare politica revoluţionara a etnicilor kurzi înfiintata în anul 1974, care, în perioada anilor '80, a initiat o serie de activitati teroriste, existand indicii ca finantarea acestora a fost sustinuta de puternicele familii kurde implicate in traficul international cu heroina, mare parte a membrilor acestora fiind simpatizanţi ai PKK, dar nu participau direct la derularea activitatilor teroriste.
Complexitatea situatiei din Afganistan şi faptul ca o serie de exponenţi ai gruparii teroriste condusa de Osama bin Laden şi-au gasit adapost in regiune au determinat pe multi sa afirme ca teroriştii sunt implicaţi în traficul cu heroina afgana pentru a-şi asigura fondurile necesare existenţei şi continuarii luptei pentru cauza pe care au adoptat-o. La aceasta a contribuit şi faptul ca guvernul afgan nu reuşeşte sa exercite un control real şi eficient asupra intregului teritoriu, in anumite regiuni autoritatea liderilor religioşi fiind mult mai puternica, in contextul in care o parte dintre aceştia au legaturi directe cu traficantii de droguri.
Prin urmare, au existat voci care au sustinut faptul ca Afganistanul este un Darco-stat, aspect supradimensionat, in contextul in care guvernul afgan a intreprins o serie de masuri, fara precedent pe linia asigurarii stabilitatii interne a statului şi a instaurarii ordinei de drept, procese aflate in curs de derulare, care presupun in mod obiectiv şi o serle de compromisuri, eradicarea culturilor de mac şi stoparea traficului cu heroina fiind deziderate cu un orizont temporar indepartat.
Amploarea acestor activitati justifica temerile comunitatii internationale, fiind evident ca banii proveniti din droguri joaca un rol important in sustinerea luptei intreprinse de diverse grupari locale impotriva guvernului afgan şi a prezentei militare strmne, in contextul in care acestea nu dispun practic de prea multe alternative de finantare. Se estimeaza ca la nivelul anului 2003, gruparile care desfăsurau actiuni armate pe teritoriul afgan, multe avand exponenti ai talibanilor sau ai gruparii al-Qaida, au beneficiat pentru propria finantare de peste 150.000.000 $ proveniti din traficul de droguri.
Nu exista date certe cu privire la implicarea acestor grupari in traficuf de droguri, dar serviciile de informatii britanice şi americane au obtinut o serie de elemente care certifica existenta unor legaturi stabile, bine conturate, intre exponentii acestor grupari şi liderii celor implicate in traficul de droguri, aspecte1e ideologico-culturale fiind determinante in initierea şi mentinerea lor. Tot in plan informativ s-a conturat faptul ca nationalistul afgan Haji Juma Khan este principalul coordonator al traficului cu heroină afgană dispunand de o infrastructura care-i permite sa traficheze heroina, prin Pakistan, spre principalele piete europene şi sa furnizeze arme gruparilor teroriste care actioneaza pe teritoriul afgan, aflandu-se in legătura directa cu liderii acestora.
Aspectele prezentate vin sa confirme faptul ca traficul de droguri poate constitui una dintre principalele surge de finantare a terorismului international, dar nu existş dovezi evidente privind implicarea gruparilor teroriste in traficul de droguri. Elementul de legştura intre traficantii de droguri şi terorişti ramane banul, modalitatile in care se realizeaza efectiv finantarea acestora din urma fiind de o mare diversitate şi complexitate, proces in care spalarea bani lor proveniti din vanzarea drogurilor joaca un rol deosebit de important.
Finantarea gruparilor teroriste se poate realiza fie direct, cu bani proveniti din activitati specifice criminalitatii organizate, dintre care traficul de droguri şi perceperea unor taxe de protectie sunt dintre cele mai reprezentative, fie cu bani rezultati din activitati legale amorsate şi intretinute in multe situatii cu bani obtinuti ilegal in urma unor activitati de natura criminala, precum şi din donatii ale unor simpatizanti.
Trebuie avut in vedere faptul ca finantarea unei, actuni teroriste nu presupune sume foarte mari de bani (actiunea din 11 septembrie 2001 nu a ridicat costurile 13 mai mult de 500.000 $), dar finantarea unei grupari. teroriste presupune existenta unor importante sume de bani care sunt dirijate pentru organizarea activitatilor, recrutarea de noi membri, antrenarea şi echiparea acestora şi, in final, finantarea operatinilor. In paralel, marile grupari teroriste investesc importante sume de bani in campanii mediatice, actiuni de influentarea unor lideri politici şi derularea unor proiecte in plan social menite sa atraga noi simpatizanti.
In acest context, gruparile criminale sunt permanent preocupate pentru a gasi surse de finantare cat mai stabile, un rol important in aceasta directie jucandu-l derularea directa, dar mai ales prin intermediari (simpatizanti), a unor activitati economice care sa le asigure veniturile necesare şi sa mascheze provenienta initiala a banilor rezultati ,din activitati ilegale. Pentru aceasta gruparile teroriste apeleaza la expeti financiari care activeaza in cadrul unor firme special create, deruland o serie de tranzactii prin intermediul mai multor firme fantoma, ceea ce le asigura introducerea banilor in circuitul legal. Tot prin intermediul acestor firme sunt reciclati şi banii obfinuti de gruparile teroriste in urma unor donatii venite de la simpatizanti sau a colectarii unor taxe de protectie, casele de schimb valutar aflate sub controlul direct sau indirect al gruparilor teroriste jucand un rol deosebit de important in aceste activitati.
0 alta practica pentru efectuarea unor plati, uzitata mai ales in Orientul Apropiat şi cel Mijlociu, vizeaza folosirea sistemelor financiare informale (hawala), care se bazeaza pe existenta unui lant de brokeri ce realizeaza tranzactii cu bani, cash in baza unor conventii preexistente, intre aceştia fiind stabilita şi indelungata cooperare bazata pe relaţii de incredere ce ţine, in general, de legaturile de rudenie dintre ei. De asemenea, pot fi folosite şi bancile islamice, care opereaza mai ales in Asia şi Africa, a căror functionare are la baza strict legea islamică ceea ce implica inexistenta unor norme de prevenire a spalarii banilor şi a controalelor executate de autoritatile fiscale ce opereaza in aceasta directie.
Intrcat, la nivel international, au fost declanşate o serie de mecanisme menite sa identifice şi sa blocheze sursele de finanşare a gruparilor teroriste, acestea incearca sa se deşeze cat mai mult de activitatile ilegale care pot intra in vizorul autoritaţilor, sens in care apeleaza la intermediari, mai ales din randul simpatizantilor conationali care locuiesc de mai multa vreme in strainatate şi nu au intrat in nici un fel in atentia autoritatilor.
Acest aspect de relativa noutate ingreuneaza şi mai mult sarcina autoritaţilor pe linia depistarii şi blocarii surselor de finantare a gruparilor teroriste, devenind din ce in ce mai clara necesitatea derularii unor actiuni de cooperare la nivel regional şi international, sustinute de apbrtul discret, dar eficient, al serviciilor de informaţii.
Aspectele prezentate in cadrul acestei lucrari au incercat sa evidentieze principalele repere ce definesc cadrul de manifestare al traficului şi consumului de droguri in actualul context socia-politic international.
 Incercarile de limitare şi chiar interzicere a productiei şi consumului de droguri a intampinat o serioasa opozitie determinata atat de considerente de ordin cultural, cat mai ales de considerente de ordin economic, satisfacerea cererii şi valorificarea ofertei determinand aparitia primelor nuclee ale gruparilor crişnale spşializate In traficul de droguri. Masurile cu privire la traficul şi consumul de droguri, adoptate treptat, la nivel regional $i ulterior international, de autoritatile din majoritatea statelor lumii, au determinat, pentru punerea lor In practica, crearea unei adevacate infrastructuri institutionale şi dirijarea unor importante fonduri pentru functionarea acesteia, putandu-se vorbi la ora actuala de un adevacat razboi declanşat impotriva traficului şi consumului de droguri.
Rezultatele tuturor acestor masuri sunt greu de evaluat, in ciuda unor succese de moment, fenomenele traficului şi consumului de droguri derulandu-se in continuare cu intensitate crescuta, eliminarea unor furnizori de droguri de pe pietele internationale ale toxicomanilor generand, pentru satisfacerea cererii, aparitia altora sau intensificarea activitatii celor deja existenti.
Cateva exemple in acest sens vizeaza mutatiile survenite in ceea ce priveşte productia de heroina in state cu traditie in domeniu, precum Tailanda şi Pakistan, scaderea nivelului acesteia ca urmare a masurilor dure adoptate de autoritatile locale, cu sprijin international, fiind compensata de creşterea productie in Afganistan şi mentinerea la un nivel ridicat in Burma. 0 situatie asemanatoare se intalneşte şi in America de Sud, unde scaderea productiei de cocaina in Bolivia şi Peru, determinata de masurile intreprinse de autoritati, a fost compensata de creşterea acesteia in Columbia, dar şi de aparitia unor mici producatori in tarile vecine care anterior nu erau cunoscute in acest domeniu. Acolo unde aceste compensari nu s-au putut face printr-o contrabalansare a productie la nivel regional, a aparut in mod natural, guvemata de legea cererii şi ofertei, alternativa drogurilor sintetice.
In fapt, toate aceste contrabalansari asigura la nivel global o pastrare a echilibrului dintre cerere şi oferta, in conditiile in care interesele de natura financiara ce se regasesc in spatele traficului de droguri determina exercitarea unor presiuni deosebite pentru perpetuarea fenomenului. In aceste conditii se ridica din ce in ce mai des problema eficientei luptei impotriva traficantilor de droguri, in contextul in care, eradicarea fenomenului s-ar realiza de la sine daca ar disparea cererea. Sigur ca aceasta solutie este imposibil de materializat, dar in ultimii ani, la nivel international, s-a alocat o tot mai mare atentie, precum şi fondurile necesare, diminuarii cererii de droguri la nivel mondial, un rol important in acest sens avandu-l educatia populatiei, in general, şi a consumatorilor de droguri in particular.
0 solutie mult mai indrazneata, insa, incepe sa se intrevada din ce in ce mai mult şi vizeaza abordarea intr-o maniera mult mai relaxata din punct de vedere legal a consumului unei anumite categorii de droguri, asemanator consumului de alcool şi tutun. Aceasta solutie vizionara capata din ce in ce mai multi adepti, mai ales la nivel european, "modelul olandez" fiind tot mai des evocat ca o reuşita in domeniu.
Un prim pas in aceasta directie l-a constituit impartirea drogurilor in doua mari categorii - droguri putemice şi droguri uşoare, functie de efectele pe care le genereaza asupra organismului uman şi inducerea starii de dependenta. 0 prima consecinta a acestui demers a constituit-o faptul ca, din punct de vedere al raspunderii penale, in multe state europene, consumul individual de droguri uşoare, cu referire expresa la consumul de cannabis, beneficiaza de o oarecare toleranta, mergand pana la permiterea consumului in locatii şi conditii bine definite, in tari precum Olanda, Elvetia, Marea Britanie etc..
Consumul de droguri in randul tinerilor şi mai ales in randul copiilor este o prioritate in raport cu cel in randul adultilor, consumul de droguri uşoare este de mai mic interes decat consumul de droguri putemice, consumul de droguri in grup şi in locuri publice este o prioritate in raport cu cel individual şi in locuri private, consumul ocazional de droguri nu prezinta acelşi interes precum consumul sistematic sau dependenta de droguri etc.. 
Daca in problema consumului de droguri, din punct de vedere legal, se poate vorbi deja de un tratament diferentiat in ceea ce priveşte tipurile de droguri folosite şi contextul in care se utilizeaza acestea, referitor la traficul de droguri abordarea este tranşanta şi se deruleaza strict in parametrii stabiliti de legea penal a, fiind luate in discutie atat implicatiile directe, cat şi cele indirecte generate de materializarea fenomenului. In acest sens, trebuie avut in vedere, in primul rand, activitatile de spalare a bani lor proveniti din traficul de droguri, precum şi posibilitatea utilizarii, cel putin a unei parti a acestora, pentru finantarea altar activitati ilegale, de natura criminala, inclusiv terorismul international.




Bibliografie:

·         George-Marius Tical – “Crima Organizata si Terorismul”, Ed Fundatiei Universitare “Dunarea de Jos”, Galati, 2006
·         Traian Liteanu, Teodoru Stefan, Constantin Stoica – “Traficul de Droguri. Repere, dimensiuni si perspective”, Ed. ANI, Bucuresti, 2005