Vechea
zicala conform careia: “Suntem ceea ce mancam” este in mare parte adevarata.
Corpul omenesc este alcatuit din celule aranjate ca si caramizile intr-o
construstie. Celulele au nevoie de substante nutritive pentru a creste si a se
inmulti, iar aceste substante sunt preluate din mancare.
Alimentele
pe care le consumam contin diverse substante nutritive, fiecare indeplinind
anumita functie in organism. Unele construiesc si repara tesuturi – care sunt
componentele organismelor noastre, cum ar fi oasele, muschii, piele, parul,
dintii si unghiile. Altele furnizeaza energie sau elimina toxinele care, daca
nu ar fi eliminate, ar fi un pericol
pentru organism. Deci e important sa consumam o varietate de alimente care
impreuna sa contina cantitatea potrivita din fiecare substanta nutritiva. Daca
un aliment este consumat in exces, iar altul nu este consumat indeajuns, unele
functii ale corpului vor fi afectate, reflectandu-se in starea generala a
sanatatii.
Alimentatia si individul
Problema in stabilirea alimentatiei echilibrate,
este ca, desi se poate fixa un model de baza , acesta trebuie intotdeauna sa
fie adaptata nevoilor fiecarui individ in parte. Varsta, modul de viata, chiar
si clima, pot influenta echilibrul de substante nutritive necesare fiecarei
persoane in orice moment. Foarte important, insa, este sa consumam intotdeauna
alimente bune, bogate in substante nutritive, pentru a ramane sanatosi, mai
ales in timpul adolescentei, cand organismul este in curs de crestere si dezvoltare.
Proteinele
Principalele
substante nutritive ce se afla in alimentele pe care le consumam snt
proteinele, carbohidantii, grasimile, vitaminele, mineralele, apa si fibrele.
Organismul
unei persoane sanatoase, care nu este supraponderala , contine 17% proteine.
Doar apa este cea care ocupa un procent mai ridicat in organism. Proteinele
sunt raspandite in muschi, oase si cartilagii, piele, lichide ale corpului si
in toate organele interne, cum ar fi inima, ficatul, rinichii si creierul.
Proteinele
pot fi descrise ca substante nutritive constitutive ale organismului. In
procesul de digestie proteinele din alimente sunt transformate in aminoacizi.
Organismul apoi separa si foloseste aminoacizii in diferite scopuri. O parte
vor fi folositi pentru cresterea si producerea de noi proteine necesare
organismului, o alta parte vor fi folositi la refacerea tesuturilor din corp,
iar restul vor fi transformati in hormoni, anticorpi si enzime.
Proteinele
se gasesc in carne, peste, oua, lapte si alte produse lactate, precum si in
semintele de plante: nuci, boabe de fasole, mazare si cereale. Deoarece oamenii
apartin regnului animal, proteinele provenite din surse animale – oua, lapte,
carne de pui si peste – pot fi asimilate mai rapid decat cele din surse
vegetale, asa incat este foarte important ca vegetarienii sa-si obtina
necesarul de proteine din seminte de soia, nuci, faina de grau sa de seminte de
bumbac, deoarece acestea contin proteine din clase superioare.
Desi
proteinele insumeaza un procentaj ridicat din compozitia organismului, nu
rezulta ca trebuie sa formeze cea mai mare parte a alimentatiei. Din punct de
vedere procentual, o alimentatie echilibrata ar trebui sa contina 15-20%
alimente bogate in proteine. Deoarece procentajele sunt greu de estimat in acest
fel, este mai usor sa exprimam consumul zilnic necesar in grame. Un adolescent
are nevoie de aprox 70-100 mg proteine
pe zi, iar o femeie adulta 30 g proteine pe zi.
Carbohidratii
Carbohidratii
reprezinta o sursa de energie furnizata de mancare. Exista 2 tipuri de
carbohidrati degradabili – amidonul si zaharul – care se gasesc in aproape
toate alimentele naturale, cum ar fi cerealele, fructele, legumele, laptele.
Astfel, carbohidratii formeaza probabil cea mai mare parte a unei alimentatii
zilnice. Plantele depoziteaza amidonul ca pe niste rezerve proprii de hrana,
deci semintele si cerealele, ca graul, porumbul sau orezul, mazarea si
cartofii, sunt surse bune de amidon. Painea si pastele, alimente bogate in
carbohidrati, sunt produse obtinute din cereale.
Zaharul
desi are o valoare nutritiva redusa, este un element necesar organismulu.
Zaharul “arde” impreuna cu grasimea, pentru a produce energie. Problema
alimentara apare deoarece termenul “zahar” este asociat cu zaharul alb,
fololosit pentru indulcirea bauturilor, prajiturilor, biscuitilor, budincilor
si a altor produse. Acest tip de zahar este rafinat, iar in timpul procesului
de rafinare isi pierde aproape toata valoarea nutritiva. De aceea specialistii
recomanda ca acest zahar sa fie consumat cat mai rar posibil.
Grasimile
Ca si
carbohidratii, grasimile sunt o sursa de energie si, in general, furnizarea
energiei este mai constanta. In plus, o data supuse procesului de digestie, o
anumita cantitate de grasime va fi depozitata in “depozitele de grasime” din
organism, situate sub piele si in jurul catorva organe importante, cum ar fi
rinichii, inima si ficatul. Aceste depozite apara organismul impotriva frigului
si protejeaza oasele si organele interne impotriva ranilor. Contrar unor teorii
la moda, o anumita cantitate de grasime ce invaluie organismul este esentiala
pentru pastrarea sanatatii.
Aproape
toate alimentele contin grasimi, cu exceptia fructelor si legumelor. Produsele
animale – carne, untura, produse lactate – contin asa-numitele grasimi saturate.
Vitaminele si mineralele
Vitaminele si mineralele sunt componenete vitale
ale unei alimenatii echilibrate, dar se deosebesc de substante nutritive, iar
functia lor este si ea putin diferita. Vitaminele si mineralele se gasesc in
alimente care sunt surse principale de proteine, carbohidranti si grasimi.
Un consum echilibrat
de proteine, grasimi si carbohidrati, provenit in cea mai mare parte din
alimente naturale, contine in general toate vitaminele si mineralele necesare
sanatatii zilnice. Vitaminele si mineralele sunt distruse prin rafinare ssi
procesare, dar si prin gatit; de aceea este necesar consumul zilnic de fructe
si legume crude.
Fibrele
Fibrele sunt elemente importante ale unei
alimentatii echilibrate, deoarece contribuie la eliminarea matrialelor
nefolositoare din organism. Acestea maresc volumul de mancare consumata,
incetinind trecerea sa prin intestin si lasand substantelor nutritive timp
pentru a fi extrase si absorbite.
Fibrele
provin din tesutul structural al plantelor, cunoscut ca celuloza, deci se
gasesc doar in legume. In urma rafinarii cerealelor, celuloa - sau fibra alimentare – este adesea
inlaturata. Principalele surse de fibre sunt faina integrala, din care se pot
obtine paine sau paste, cerealele integrale pentru micul dejun, orezul brtun si
majoritatea
Fluide esentiale
Apa nu este o substanta nutritiva: nu are valoare
energetica si totusi are un factor important al alimentatiei echilibrate.
Intr-adevar, avem nevoie de mai multa apa decat de orice alta substanta nutritiva.
Apa este
necesara pentru mentinerea compozitiei corpului si pentru circulatia
substantelor nutritive in organism, insa este importanta si din alt motiv. In
urma reactiilor chimice din organism care transforma alimentele in energie,
grasime sau tesut nou, rezulta si materiale nefolositoare. Aceste toxine
trebuie eliminate din organism , altfel devin periculoase, si ele sunt
eliminate prin apa, fie sub forma de transpiratie, fie prin urina. Oamenii
trebuie sa consume aproximativ 3 litri de apa pe zi. Aceasta depaseste cu mult
cantitatea de apa continuta in bauturi – ceai, cafea, etc. – insa multe
alimente contin o a numita cantitate de apa, deci apa este preluata si din
alimente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu