sâmbătă, 4 august 2012

Elvis Presley


Elvis Presley, unul din cei mai mari cântăreţi de muzică pop, a captat atenţia lumii combinând talentul său nativ, cu stilul de muzică al negrilor şi cel al adolescenţilor. Poreclit „regele rock’n rollului”, Presley a devenit cel mai celebru idol al muzicii pop din secolul XX, fiind rivalizat şi copiat de numeroşi cântăreţi în devenire şi de fani.

Elvis Aron Presley s-a născut la 8 ianuarie 1935. Fratele lui geamăn Jesse Garon s-a născut mort. Iniţial a locuit în localitatea Tupelo, Mississippi, însă mai târziu, când Elvis era adolescent, familia s-a mutat în Menphis, Tennesee. Hoinărind prin cartierele negrilor, tânărul Elvis a ascultat blues, R’ n’ B, country etc. Combinând aceste stiluri de muzică, el şi-a creat propriul său stil.

În 1953 Presley era şofer pe camion. Într-o pauză s-a hotărât să înregistreze o melodie pentru ziua mamei sale şi anume “That’s All Right Mama” . Astfel vocea lui Elvis Presley şi stilul său îndrăsneţ au ieşit din anonimat.

În 1954 şi 1955 Presley şi formaţia sa au efectuat o serie de turnee în care admiratorii l-au văzut cântând şi dansând pe viu. În anul 1956, Presley ajunsese cea mai mare vedetă pop. Primele sale hituri au fost Heartbreak Hotel, Blue Suede Shoes, Hound Dog şi Love Me Tender. 

Elvis a jucat în 31 de filme cum ar fi: “King Creole” (1958) sau “Girls Girls Girls” (1962).

Anii 1958-1960 reprezintă o perioadă critică a vieţii sale artistice. În 1958, Elvis este înrolat în armata SUA. În acelaşi an se stinge din viaţă mama sa, Gladys. Cu toate acestea, Elvis Presley a dominat topurile până în anul 1964, cînd au apărut The Beatles.

În anul 1968, Elvis se căsătoreşte cu Priscilla Beaulieu. După un an, se naşte fiica sa Lisa Marie Presley. În anul 1971, i se decernează premiul Grammy “Pentru întreaga carieră artistică” .

Viaţa personală a lui Presley era într-un real declin. În 1973 divorţează de Priscilla, iar sănătatea i se înrăutăţeşte din ce în ce mai mult. Veşnic preocupat de imaginea sa, devine dependent de pastilele lui de slăbit şi de calmante.

La 16 august 1977, Elvis este găsit inconştient în casa sa şi moare în scurt timp în urma unui atac de cord. Avea doar 42 de ani.

După moartea artistului, mitul Presley a luat proporţii greu de imaginat. În 1993 a devenit prima vedetă rock ce a apărut pe un timbru poştal american. În acelaşi timp, unii refuză să creadă că “regele” a murit considerând că acesta şi-a înscenat moartea şi că ar trăi şi astăzi într-un loc secret.

Ceea ce este însă adevărat, este faptul că Elvis Presley a fost un excelent muzician, cu mult talent natural şi cu mult farmec personal, ce a reuşit, aproape singur să schimbe cursul muzicii. Dacă ar fi fost sprijinit mai mult şi nu s-ar fi profitat atât de mult de pe urma talentului său, poate că “regele” ar fi trăit şi astăzi, ar muzica sa ar fi bucurat inimile miilor de fani ai săi.                                                                                            



   


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu