sâmbătă, 4 august 2012

Emily Bronte


         De origine irlandeza , devenind preot , tatăl surorilor Bronte se stabileşte intr-o regiune izolata , o landa mlastinoasa , Haworth . Dintre copiii lui , cinci fete si un baiat , majoritatea au murit de tuberculoza .
         Nascuta in 1818 , la Hromton , Yorkshire , Emily , cea mai singuratica dintre surori , era fericita sa traiasca in apropierea landei , sursa de putere dar si de pasiuni marcand un adanc atasament romantica fata de natura .
         Singuratatea si izolarea surorilor Bronte (crescute dupa moartea prematura a mamei de o matusa ursuza si artagoasa ) a determinat o acuta necesitate de confesiune e unor experiente personale , ganduri intime , temeri , senzatii . Charlotte si Anne au scris romane . Celebru este astazi Jane Eyre (1847) al celei dintai.
         Emily Bronte a scris poeme si a publicat , impreuna cu surorile sale , in 1946 , volumul Poezii , sub pseudonimele Currer , Eliss si Acton Bell (Charlotte , Emily si Anne Bronte) . La rascruce de vanturi , publicat in 1847 , este singurul ei roman , din care la aparitie s-au vandut doar doua exemplare . Astazi cartea este tradusa in zeci de limbi si tiparita in editii de masa .
         Scriitoarea moare in 1848 , la 19 decembrie , la Haworth , rapusa de tuberculoza .
                  

                   Rezumat


         Interesul central al romanului îl constitue conflictul general de dragostea neîmplinita dintre Heathcliff si Chaterine , sursa a tragediei .
         La răscruce de vanturi este romanul a doua familii , Earnshaw si Linton , fiecare avand doi copii – Chaterine si Hindley , respectiv Isabella si Edgar Linton . Cei din familia Earnshaw sun fermieri , trăiesc pe dealuri , resedinta lor , Wuthering Heighs , fiind expusa vanturilor puternice . Trăind in mijlocul naturii sălbatice , ei sunt in armonie cu ritmul vieţii . Familia Linton traieste in vale , resedinta lor – Thrushcross Grange – e izolata , înconjurata cu gard , simbolizând închiderea , limitarea ; trăiesc in confort si se bucura de plăcerile vieţii .
         Subiectul cartii este centrat pe destinul a doua triunghiuri amoroase : Catherine Earnshaw , Heathliff si Edgar Linton ; Cathy , fiul lui Heathliff si Hareton . Al doilea triunghi este o repetare a primului , dar protagoniştii lui nu sunt atât de pasionaţi si de violenţi ca predecesorii lor .
   

         
         Prin domnul Lockwood si Nelly Dean , ``filtrele`` narative ale autoarei , povestea stranie de dragoste , ura si răzbunare a lui Heathcliff capata realitate. Domnul Lockwood , aflat in căutarea unui refugiu paşnic , vine sa închirieze resedinta de la Thrushcross Grange . Dorind sa ia contact cu proprietarul casei , domnul Lockwood , gentleman convenţional si politicos , se duce la Wuthering Heighs si intalneste acolo o familie stranie . Interiorul casei , de o meschinărie solida , adaposteste fiinte ale căror relaţii sunt bizare si neclare . Salbaticiti si invrajbiti intre ei , locatarii aceste case sunt ostili fata de Lockwood , pe care îl tratează cu indiferenta , aproape brutal . O furtuna izbucnita aproape pe neaşteptate îl sileşte pe domnul Lockwood sa primesca ospitalitatea nedorita a familiei si , si după o noapte de groaza si coşmar , se întoarce in noua resedinta , Thrushcross . bolnav , stupefiat si îngrozit . In timpul bolii lui , Nelly Dean , îngrijitoarea sa , ii spune povestea celor de  la Wuthering Heights .
         Intorcadu-se de la oraş intr-o zi , domnul Earnshaw aduce un mic vagabond , un baietel cu pielea si ochii negri , vorbind o limba neinteleasa . pe care intentioneaza sa-l crească laolaltă cu copiii săi , Hindley si Catherine. Fiindcă nu are nume , copiii il botezeaza simbolic Heathcliff (colt de plai înalt).
         După moartea parintiilor , Hindley , care fusese trimis la studii , se întoarce la Wuthering Heights casatorit , in postura unui stăpân tiranic . Primele masuri le ia împotriva lui Heathcliff , pe care îl alunga printre servitorii de la bucătărie , punându-l la o munca de randas . Proportional cu tiranitatea lui Hindley cresc iubirea si solidaritatea dintre Catherine si Heathcliff . Când scapă de sub supraveghere , ei rătăcesc fericiţi pe plaiuri , ca doi rebeli revoltaţi împotriva unei restricţii fara sens . In pelegrinarile lor , copiii ajung la resedinta familiei Linton . Confortul , civilizaţia si bunele maniere exercita un adevărat miraj asupra lui Catherine , care se întoarce la Wuthering Heights complet transformata . Ea traiste pe doua planuri : planul identitatii spirituale cu Heathcliff , de care o leagă trecutul si firea patimasa si planul vanitatii feminine si al perspectivelor de avere si de situaţie , reprezentate de Edgar Linton . Esenţa dilemei i-o impartaseste intr-o seara lui Nelly Dean , insa in mărturisirea iubirii ei pentru Heathcliff isi face loc uşor sen timentul de degradare . Auzind doar ultimele cuvinte care înseamnă pentru el sfarsitul lumii , Heathcliff fuge la Wuthering Heights. Catherine îl cauta inzadar pretutindeni si , ajunsa la paroxismul disperării , e doborâta de febra.
         Ieşind din boala trupului si a mintii , Catherine apare apatica si indiferenta . Se casatoreste cu Edgar Linton , trădându-si propria fire si idealurile . Vreme de jumătate de an ea duce o existenta pasiva si pare chiar mulţumita . Insa intr-o seara Heathcliff se întoarce , radical schimbat : frumos , impunător , bogat – in aparenta calm , in realitate , hotărât sa se răfuiască cu lumea . Lucid si flexibil , el s-a întors pentru răzbunare si distrugere .  Cu răbdare diabolica si cu bucurie , el urmareste si
aduce la îndeplinire un plan prestabilit , devenind stăpânul averilor Earnshaw si Lipton .
         Cathy , fiica lui Catherine , si Hareton , fiul lui Hindley , se iubesc si se inteleg , unindu-se împotriva lui Heathcliff . Iubirea lor ii aminteşte acestuia de propria lui dragoste si de propria lui lupta . Triumful lui monstruos ii pare acum van si fara sens , dându-si seama ca a căzut prada propriului sau joc . Răzbunarea nu-l mai interesează . El moare cu nervii zdruncinaţi . Cuplul Cathy – Hareton , eliberat prin moartea lui Heathcliff , isi va fauri un cămin fericit , romanul încheindu-se cu o nota de speranţa .
                                                                                                                                                                                                                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu